Projekt

DMSO projekt gondolata

A Föld ivóvízkészlete drasztikusan csökken. Korunk egyik nagy problémája az ivóvízhiány, mely jelenséget sokan a klímaváltozás előhírnökének tekintenek. Az ivóvizet ezért a jövő stratégiai termékeként tartják számon. Ennek megfelelően mind az ENSZ, mind az Európai Unió és Magyarország is kiemelt fontosságot tulajdonít a vízzel kapcsolatos kérdéseknek és számos intézkedésében rendelkezik annak különféle területeiről.

Az mennyiségi korlátok mellett egy további probléma az ivóvíz tisztasága, ill. szennyezettsége. Az ivóvíz kellemes ízű, szagtalan kell legyen és nem tartalmazhat egészségre ártalmas anyagokat, melyek a levegőből és a földből kerülnek az ivóvízbe.

Magyarországon is törvények szabályozzák a vízgazdálkodást és a környezet védelmét. Magyarország esetében az ivóvízellátás 95%-a felszín alatti vizeken alapszik. A szennyezett ivóvíz probléma nagyságát jól szemlélteti az a tény, hogy hazánkban 1700 település van kitéve rossz minőségű ivóvíznek, mely a települések egynegyedét jelenti. A legmagasabb koncentrációban a bór, az arzén és a nitrit van jelen a vizekben, de az ammónium tartalom is igen magas a vezetékes vízellátásban.  

Célkitűzések

A „DMSO tartalmú ipari szennyvíz újrahasznosítása bepárlással” című pályázati projekt a magyarországi ivóvízminőség javító programokhoz kapcsolódik. A projektgazda S-Metalltech 98 Anyagtechnológiai Kutató-Fejlesztő Kft. Jászfényszaru Ipari Parkban lévő üzeme ivóvizek és technológiai vizek arzén, foszfor és fluormentesítésére alkalmas szűrőanyag gyártásával foglalkozik, mely gyártástechnológia Európában egyedülálló. A gyártás során napi 1 m3 magas DMSO (dimetil-szulfoxid) tartalmú veszélyes hulladék technológiai szennyvíz keletkezik. A gyártás során alkalmazott DMSO önmagában nem veszélyes anyag, gyógyászatban is használatos, de a magas COD, BOD értékei miatt jelenleg a gyár területén gyűjteni kell, és hulladékégetőben elégetni. Az elszállított DMSO-t a gyártásban pótolni szükséges.

Az S-Metalltech 98 Kft. egy kísérleti fejlesztéssel és egy jelentős beruházással a jelenlegi arzénmentesítő szűrőanyag gyártási technológiáját korszerűsíteni kívánja a pályázó konzorcium munkájával a veszélyes hulladék mennyiségének jelentős csökkentése céljából. A Projektgazda projektpartnere, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. szoros szakmai együttműködésével kívánja céljait elérni.

A projekt fő célja:

  • egyrészt a szűrőanyag gyártás során keletkező veszélyes hulladék mennyiségének csökkentése,
  • másrészt az értékes oldószer (DMSO) és egyéb vegyi komponensek visszanyerése újbóli felhasználásra.

Technológia

A beruházás és fejlesztés megvalósítása során a beszerzendő berendezés felhasználása segítségével egy erre épülő termelési technológia továbbfejlesztése, korszerűsítése történik meg. A projekt keretében kifejlesztésre kerülő technológia megvalósítására alkalmazható eljárás alapja a bepárlás. A szennyezett DMSO-víz elegy egy vákuumbepárló készülékkel és az azt kiegészítő elő- és utókezelésekkel több lépésben szétválasztható. A bepárlás eredménye egyrészt desztillált víz, másrészt ipari tisztaságú DMSO, valamint egyéb értékes vegyi komponensek, melyek a későbbiekben újra felhasználhatóak. Az egy hét alatt felgyülemlett veszélyes hulladék automata üzemben 2 nap alatt feldolgozható. A fejlesztés megtérülése előzetes kalkulációk alapján megközelítőleg 20 hónap. A kifejlesztett új technológia közvetlen kereskedelmi forgalomba nem kerül, azonban a működő eljárás szolgáltatásként a piacon is megjeleníthető, továbbá az eljárás során képződő értékes anyagok újrafelhasználás céljából tovább értékesíthetőek.   Várható eredmények A projekt összhangban van az Európai Unió üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését és az energiahatékonyságot is célzó Európa 2020 stratégiájával, és a 2011-2020-as időszakra szóló Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégiával, mely a program által meghatározott tématerületeken a szennyezés csökkentését, kezelését és megelőzését biztosító környezetbarát (anyag- és energiatakarékos) technológiák kifejlesztését is hangsúlyozza. A projekt közvetett módon elérendő céljaként említhetjük a közel 100%-ban lecsökkenő szennyezőanyag kibocsátásokat és a kb. 30%-os vízmegtakarítást. A projekt hatására a környezet tisztábbá válik, az ivóvízminőség javul, és az emberek egészsége és jóléte jó irányba fejlődik.  

A projekt közvetett eredményeként említhetjük a közel 100%-ban lecsökkenő szennyezőanyag kibocsátásokat és a jelentős vízmegtakarítást. További eredmény rövidtávon az üzem fenntarthatóbbá válása műszaki, környezeti és gazdasági szempontból, illetve hosszabb távon a cég versenyképességének erősödése zöld vállalkozásként.

A projekt hatására a környezet tisztábbá válik, az ivóvízminőség javul, és az emberek egészsége és jóléte jó irányba fejlődik.  

Projekt adatok

  • időtartam: 2015.02.01-2016.04.30 (15 hónap)
  • program: Norvég Finnanszírozási Mechanizmus 2009-2014, Zöld Ipari Innováció
  • támogatás összege: 174 141 232 Ft.
  • Projektgazda: S-Metalltech 98 Anyagtechnológiai Kutató-Fejlesztő Kft.
  • További partner: ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.

Projekt záró workshop

“Tisztelt Címzett!
 
Örömmel meghívjuk a 2017. január 25-én Budapesten, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K. épület 2. emelet 10. számú termében tartandó, „DMSO  tartalmú ipari szennyvíz újrahasznosítása bepárlással” elnevezésű projekt záró workshop eseményére.
Bízunk pozitív visszajelzésében, és kérjük, hogy részvételi szándékát 2017. január 23-áig jelezze az alábbi e-mail címre küldött levelével: azajaros@emi.hu.
 
Köszönettel és üdvözlettel,
 
Zajáros Anett
projekt menedzser”

DMSO Workshop Meghívó

DMSO Workshop Napirend

 

A 2017. január 25-én Budapesten, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K. épület 2. emelet 10. számú termében sikeresen megtartásra került a „DMSO  tartalmú ipari szennyvíz újrahasznosítása bepárlással” elnevezésű projekt záró workshop eseménye.